Nieuws van Buitenhek Management & Consult: adviesbureau gespecialiseerd in kinderopvang, peuterspeelzaalwerk en onderwijs.

Toeslagenaffaire net zo spannend als Robert Ludlum
januari 2020 | column

Vast ritueel op mijn zomervakanties is het lezen van een of meer boeken van de Amerikaanse schrijver Robert Ludlum. Wie Ludlum kent, weet dat hij maar één genre heeft: de lange spannende thriller. Het toeslagendrama zou moeiteloos passen in de thrillerreeks van Ludlum.

Lees verder ....

lijn

Personeelstekort? Wir schaffen das!
november 2019 | column

Mijn werkplek ligt op een steenworp afstand van de A12 en dat is ook de eerste verbindingsweg naar klanten en naar huis. De afgelopen weken was het een gezellige drukte op de A12. Niet alleen vanwege de werkzaamheden aan de Galecopperbrug, maar vooral vanwege protesterende boeren en bouwers. Tijd voor een optocht van kinderopvangondernemers?

Lees verder ....

lijn

Kwaliteit, regeldruk en kleinere aanbieders
september 2019 | column

De afgelopen maanden zien we steeds meer initiatieven gericht op het terugdringen van de regeldruk in de kinderopvang. Eerder dit jaar verscheen een position paper van vijf ondernemers, die pleiten voor minder regelgeving én eenduidiger toezicht en handhaving. Hun zorgen worden breed gedragen in de branche.

Lees verder ....

lijn

Gratis en voor niets meer kinderopvang...
juli 2019 | column

De Voorjaarsnota geeft een tussentijds overzicht van het lopende begrotingsjaar van het Rijk en wordt jaarlijks voor 1 juni door de Minister van Financiën aan de Eerste en Tweede Kamer aangeboden. In de recent gepubliceerde Voorjaarsnota 2019 lezen we dat het gebruik van kinderopvang meer stijgt dan eerder werd verwacht.

Lees verder ....

lijn

De nuchtere werkelijkheid van de kinderopvangmarkt
mei 2019 | column

Soms zegt een plaatje meer dan duizend woorden. Die beleving had ikzelf, toen ik wat cijfers over de Nederlandse kinderopvang probeerde samen te vatten in een overzichtelijke sheet.

Lees verder ....

lijn

Nep nieuws van de bank
mei 2019 | nieuws

ABN AMRO luid noodklok: opvang te duur, ouders straks weer thuis?

Lees verder ....

lijn

Onderzoek naar bereik voorschoolse voorzieningen
apr 2019 | nieuws

In opdracht van het ministerie van SZW en de VNG doet ons bureau onderzoek naar het bereik van voorschoolse voorzieningen in alle gemeenten in Nederland.

Lees verder ....

lijn

Herverdeling Rijksbijdrage onderwijskansenbeleid: Een misser van de Minister?
mrt 2019 | nieuwsbrief

Onlangs heeft het CBS zichtbaar gemaakt in welke gemeenten de 15% peuters (en 15% basisschoolleerlingen) met het grootste risico op een onderwijsachterstand zich bevinden.

Lees verder ....

lijn

Het alternatief voor Directe Financiering
feb 2019 | column

Net voor het kerstreces - op 13 december 2018 - vergaderde de vaste Kamer-commissies voor SZW en OCW over kinderopvang.

Lees verder ...

lijn

Deeltijdspook: kip of ei?
nov 2018 | column

De recente analyses van SCP en McKinsey maken duidelijk dat het anderhalfverdienersmodel en de deeltijdcultuur onder vrouwen diepgeworteld is in de Nederlandse maatschappij.

Lees verder ...

lijn

Nieuwe kijk op Kinderopvang?
okt 2018 | column

Het SCP presenteerde eind vorige maand een nieuw onderzoek over de opvattingen van zowel gebruikers als niet-gebruikers van kinderopvang. Over kinderopvang ‘Kijk op Kinderopvang’ beschrijft de actuele opvattingen over kinderopvang en de vraag is dan of er de afgelopen jaren daadwerkelijk iets is veranderd.

Lees verder ...

lijn

Verschillenanalyse baby BKR

sep 2018 | notitie

Met ingang van 2019 zal de beroepskracht-kind ratio (BKR) voor 0-jarigen worden aangepast van 1 pedagogisch medewerker (PM-er) op 4 kinderen, naar 1 op 3. Er liggen 2 onderzoekrapporten over de geraamde kosteneffecten van deze maatregel. De Praktijktoets van Buitenhek levert een hoger kosteneffect op dan het SEO onderzoek. In deze notitie zijn de verklaringen voor het verschil in de geraamde kosteneffecten op een rij gezet. Daaruit volgt dat de Praktijktoets een representatiever beeld geeft van de werkelijke kosteneffecten bij aanbieders met verschillende omvang dan de SEO rapportage.

Lees verder ...

lijn

Nieuwe bkr voor de baby's: wie durft?
juli 2018 | column

De afgelopen weken hebben mijn collega’s en ik veel tijd gestoken in de Praktijktoets.

Lees verder ...

lijn

De de-regelneven van de kinderopvang...
apr 2018 | column

Het kan natuurlijk zijn dat ik er extra gevoelig voor ben, maar de laatste tijd kom ik steeds meer bestuurders tegen die zich opwinden over de doorgeschoten overregulering in de kinderopvang.

Lees verder ...

 

Rapportage Monitor Bereik Voorschoolse Voorzieningen 2019

Het onderzoek is afgerond.

Klik hier voor de rapportage Monitor Bereik Voorschoolse Voorzieningen NL 2019 .

Gemeentes waarvan wij een complete format hebben ontvangen (dus ook van alle gesubs. kov-aanbieders) hebben inmiddels een terugkoppeling van ons ontvangen.
Heeft u deze niet ontvangen, dan waren de aangeleverde gegevens helaas niet compleet genoeg om u van een juiste terugkoppeling te kunnen voorzien.


Donaties 2020.

Traditiegetrouw wordt ook dit jaar ons budget voor kerstrelatiecadeaus geschonken aan de door u opgegeven goede doelen.

Wij schenken dit jaar aan Cliniclowns, Stichting Nederland vervult Kinderwensen, Nationaal Fonds Kinderhulp, Unicef, Diabetesfonds Nederland, Artsen zonder Grenzen, De Nederlandse Hartstichting, Dokters van de Wereld, Kidsrights, Knowledge voor Kinderen.


Ed Buitenhek

Columns.

Ed Buitenhek schrijft maandelijks een column over de ontwikkelingen in de kinderopvang voor het vakblad BBMP (Beleid Bestuur Management & Pedagogiek in de Kinderopvang). Twee weken na publicatie in BBMP treft u deze column ook aan op onze website. Wij plaatsen de vier laatst gepubliceerde columns op onze website. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. indien u een eerder verschenen column wenst te ontvangen.


Nieuwsbrief.

Nieuwe ontwikkelingen in de markt en onze visie daarop worden verwoord in onze nieuwsbrief en in de columns van Ed Buitenhek in BBMP.